De beste Jazz Clubs ter wereld

Wat maakt een Jazz Club tot een goede Jazz Club? De muziek natuurlijk. Maar de sfeer en culturele uitstraling is net zo belangrijk. Ga met me mee op een muzikale reis van Amerika naar Australië, via Japan, Afrika en Europa en ontdek waar je de beste Jazz Clubs ter wereld kunt vinden.

 

Village Vanguard, New York City

 

jazz barIn een stad die vaak het Jazz Mekka van de wereld wordt genoemd, is dit de ultieme plek voor deze typische Jazz Club. Zodra je de trap afloopt naar de muziek tempel word je meegesleept in de historie van de jazz. Van Bill Evans tot Jason Moran, de meeste bekende jazz muzikanten hebben hier opgetreden. The Village Vanguard is sinds haar opening in 1935 niets veranderd. Wat nog indrukwekkender is, is dat de Club nog steeds wordt gerund door dezelfde eigenaresse!

 

Preservation Hall, New Orleans

 

Geen andere Jazz Club dan deze in de geboortestad van Jazz kan het publiek mee terug nemen naar het ontstaan van Jazz. Sinds de opening in 1961 is Preservation Hall zoveel meer dan een Jazz Club. Thuisbasis van de gelijknamige Jazz band, toegewijd aan de muziek van Louis Armstrong en andere helden van New Orlean, is het het eeuwigdurende thuis van de oorspronkelijke Jazz sound.

 

Blue Note, Tokyo

 

in Tokyo vind je de legendarische New York Jazz Club franchise. Met haar moderne, luxueuze en geavanceerde inrichting, is de Blue Note het symbool van de globalisering van de jazz. Je komt hier zowel Amerikaanse Jazz muzikanten als lokale talenten zoals Toshiko Akiyoshi tegen.

 

the Crypt, Cape Town

 

Deze club met haar toepasselijk naam bevindt zich onder een kerk, the St. George’s Cathedral. Het is het liefdeswerk van de maker, een jazzliefhebber die met de visie van de kathedraal een bredere gemeenschap wil bereiken middels de universele taal van de Jazz.

 

Bimhuis, Amsterdam

 

jazz bandJawel, ook ons land komt voor in het lijstje met één van de beste Jazz Clubs ter wereld. Bimhuis in het Muziekgebouw aan het Nemo Museum, laat u genieten van een unieke ervaring. De akoestiek in het theater is bijna perfect. Vanaf elke plek heb je een goed zicht op het podium, en ook daar achter.

 

Hot Clube de Portugal, Lissabon

 

Eén van de oudste Jazz Clubs van Europa vind je in Lissabon. De club die in 1948 geopend werd, heeft legendes als Count Basie en Dexter Gordon mogen ontvangen. In het centrum van Lissabon vind je de Jazz Club met haar aantrekkelijk gemixt publiek van jonge muzikanten, studenten en toeristen.

 

Tramjazz, Rome

 

De ontmoetingsplek was twee maal per week bij de kabelbaan bij Piazza di Porta Maggiore. Vanaf daar, begon de reis van de Tramjazz door de straten van Rome en boden zij de mensen een fantastische avond. De kabelbaan transformeerde zich in een gezellige mobiele club met restaurant. Het middelste gedeelte van het oude voertuig is gereserveerd voor de band, die speelt terwijl de tram door de straten van Rome raast. Wanneer de tram voor het Colosseum stopt, is de setting één van de mooiste die een Jazzfan zich maar kan wensen.

 

Reduta, Prague

 

Maar weinig Jazz Clubs kunnen zeggen dat de Amerikaanse President er heeft opgetreden, maar Reduta kan met trots zeggen dat Bill Clinton hier is geweest, net als Cacil Taylor en Ronnie Schott. Elke avond brengt de club een ode aan de Jazz en zorgen zowel toeristen als inwoners van Praag voor een bruisende sfeer. De bar tapt het bier rechtstreeks uit een saxofoon pomp.

 

Bennetts Lane Jazz Club, Melbourne

 

Het klinkt misschien raar dat één van de beste Jazz Clubs zich in Australië bevindt, maar veel mensen delen deze mening, waaronder Wynton Marsalis en Prince. Bennetts Lane Jazz Club sloot haar deuren in juni na een epische avond, genoemd ‘De dood van een Jazz Club’. De eigenaren zijn bezig twee nieuwe clubs te openen. Ondertussen verspreid deze levendige jazzscene zich over andere locaties in de stand, zoals Paris Cat en Uptown Jazz Café.

 

Ik ben benieuwd of jij nog andere Jazz Clubs weet die absoluut hadden moeten voorkomen in mijn lijstje! Of ben je wel eens in één van de genoemde clubs geweest? Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *